Garden Futures katsoo tulevaisuuteen, ja se näyttää vihreältä

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon näyttely avaa ajatukset sille, miten meidän jokaisen oma pieni puutarha onkin paitsi yksityinen, myös osa paljon isompaa kokonaisuutta.

Designmuseon jylhien kaariseinien sisään on tuotu kansainvälinen kiertonäyttely Garden Designs. Helsinki on saanut kunnian olla näyttelyn ensimmäinen kohde. Näyttelyn ovat tuottaneet Vitra Design Museum, Wüstenrot Foundation ja Nieuwe Instituut. Vuosi sitten pääsin vierailemaan Vitra Design Museumin upeassa puutarhassa, jonka on suunnitellut Piet Oudolf. Tuo matka on jäänyt mieleen, ja samaa upeaa tunnelmaa löysin Designmuseon näyttelystä.

Näyttely katsoo niin puutarhan menneisyyteen, nykyhetkeen kuin tulevaankin. Vanhojen puutarhatyökalujen täyttämää näyttelytilaa vastapäätä olevassa huoneessa pääsee heti sukeltamaan taiteilijoiden näkemyksiin siitä, miltä pörriäisystävällinen puutarha näyttäisi itse pölyttäjien mielestä. Brittiläisen Alexandra Daisy Ginsbergin digitaalinen tuloste näyttää meille täydellisen kukkameren pörriäisperspektiivistä katsottuna.

Seuraavan näyttelytilan katseenvangitsija on Alexandra Kehayogulun upea tuftattu ryijytyö Niitty, jonka päälle voi kellahtaa viettämään pientä pakohetkeä marraskuun ankeudesta.

Yhdessä huoneessa voi tehdä hauskan nostalgiamatkan amerikkalaiseen sodanjälkeiseen puutarhamainontaan, ja viereisessä näkee, kuinka vihreää elämää löytyy karunkin savimaan kätköistä. Anni Koposen upeat valokuvat siirtolapuutarhoista kertovat tämän päivän puutarhojen tarinaa. Entäpä mitä sanot tästä vaikuttavasta tuolista, jonka taiteilijat Alice ja Gavin Munro todellakin kasvattivat istuttamistaan puista?

Kaunis näyttely antaa toivoa tämän kaiken epävarmuuden keskellä. Toivoa on niin kauan kuin näemme ja pystymme säilyttämään kaiken kauneuden.

Upea näyttely jatkuu Arkkitehtuurimuseon puolella. Se puoli jäi vielä näkemättä, joten on tehtävä vielä toinenkin sukellus puutarhoihin. Piet Oudolfin puutarhat on ihan pakko nähdä. Ja hyvin ehtii, näyttely on avoinna maaliskuun loppuun.

Anni Koponen

2 Replies to “Garden Futures katsoo tulevaisuuteen, ja se näyttää vihreältä”

Jätä kommentti