Ripsiäisten armoilla

Nukkaköynnösvehkassa on taas ripsiäisiä. Niistä tuntuu olevan hankala päästä eroon.

Ripsiäiset iskivät ensimmäisen kerran nukkaköynnösvehkaan viime keväänä. Kasvin lehtiin ilmestyi silloin pieniä reikiä, kuin haavoja, ja lehtiin ruskeita laikkuja. Samaan aikaan se kuitenkin tuotti uusia lehtiä.

Myrkytin nukkaköynnösvehkan kahteen otteeseen, ja se tuntuikin selättäneen ripsiäiset. Kesäaika meni hyvin, mutta viime viikolla huomasin taas pahaa enteileviä muutoksia kasvissa. Lehtiin oli taas ilmestynyt ruskeaa.

Ripsiäisiä on todella hankala huomata, niiden toteamiseen tarvitsee hyvän taskulampun ja mielellään jopa suurennuslasin. Ne voivat olla mustia tai valkoisia, ja nämä meillä olleet ovat olleet valkoisia, ihan millin kahden pituisia ja kapeita hyönteisiä. Löysin kasvista viisi elävää ripsiäistä, jotka poistin. Sitten vein kasvin taas myrkytettäväksi.

Ripsiäiset tekevät työnsä varsin nopeasti. Ne on hyvä huomata ajoissa, poistaa viottuneet lehdet, myrkyttää kasvi ja eristää se muista kasveista, jotta ripisiäiset eivät pääse leviämään.

Ripsiäiset kestävät ilmeisen hyvin myrkkyjä, joten niistäkään ei välttämättä ole apua. Pintamulta kannattaa muuten vaihtaa samalla kun ripsiäisiä myrkyttää ja suihkuttaa, jotta mahdolliset munat saa mullasta pois.

Ja jotta ripsiäiset saisi pidettyä loitolla, on kasvia hyvä suihkutella säännöllisesti. Ripsiäiset pitävät kuivasta huoneilmasta, mutta kaihtavat kosteutta.

Katsotaan miten tässä ripsiäistaistossa käy, vievätkö ne voiton vai taistelemmeko nukkaköynnösvehkan kanssa vastaan. Se muuten tekee sitkeästi uutta lehteä kaiken koettelemuksen keskellä.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Ripsiäisten armoilla

  1. Sympatiat sinne, ripsiäisten kanssa taistelu on todella rasittavaa. Kerrostalossa asuessamme ne hyökkäsivät joka ikinen talvi huonekasvina pitämääni murattiin. Vein muratin säännöllisesti suihkuun mutta ei se tuonut kuin hetkellisen avun. Myrkyistä ei tuntunut olevan juurikaan apua. Onneksi ongelma poistui aina keväisin. Nykyisin olen pitänyt muratit talven yli kylmässä eteisessä, joten ripsiäisistäkään ei ole ollut riesaa. Tsempit sinulle ja vehkalle!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s