Linnunpönttö on helppo tehdä itse

linnunpönttö

Muuttolinnut ovat taas palanneet, ja nyt on viimeistään aika ripustaa niille pöntöt pesintää varten. Linnunpönttö on helppo tehdä itse, näin se onnistuu.

Me tarkkailemme mielellämme lintujen puuhia niin mökillä kuin muutenkin. Mökkipuutarhassamme on paljon linnunpönttöjä, mutta aina on tilaa yhdelle uudellekin. Nikkaroimme jämälaudoista soman pöntön, johon toivottavasti muuttaa tulevina viikkoina uusi asukas.

Linnunpöntön rakentamiseen on netissä paljon ohjeita. Onneksi linnut eivät ole kovin kranttuja, mutta mittoja kannattaa kutakuinkin noudattaa. Meidän pönttömme tehtiin näillä mitoilla, kun tarkoituksena oli saada siihen pesimään joko talitiainen tai kirjosieppo.

linnunpöntön mitat

Materiaalina käytettiin mökiltä löytynyttä lautaa. Sivuseinät sahattiin viitoiksi ja takaseinän sisäpuoleista yläreunaa viistettiin hieman puukolla sopimaan katon kaltevuuteen. Lisäksi vanhasta pöntöstä hyödynnettiin lentoaukon ympärille kiinnitettävä reunus, joka estää tikkoja naputtamasta lentoaukkoa isommaksi.

Lentoaukon saa tehtyä helpoiten pyöreällä puuporanterällä tai reikäsahalla, mutta onnistuu sen tekeminen puukollakin.

pönttö1

Seinät kiinnitettiin toisiinsa kukin kahdella naulalla, mutta pöntön pohjan kiinnittämiseen käytimme kahta ruuvia. Näin pöntön pohjan saa keväisin kätevästi auki puhdistamista varten.

pönttö3

Maalasin pöntön aiemmasta käytöstä yli jääneellä Tikkurilan Patio Verso -puuöljyllä, joka soveltuu kasvatuslaatikoiden maalaamiseen ja on kasviöljypohjaisena puuöljynä myrkytön. Värikin oli sopivasti ladonharmaa.

pönttö5

Pöntön ripustamista varten sivuseiniin porattiin pienet ruuvit, jotka jätettiin hieman koholle. Niihin saatiin kiedottua rautalankaa. Ruuvit kannattaa porata suhteellisen alas.

pönttö6

Pöntön katoksi löytyi sopivasti palanen oman mökkimme rakentamisesta yli jäänyttä mustaksi maalattua lautaa. Katto saa ulottua kaikilta sivuiltaan hieman pöntön reunojen yli, edestä vähän pidemmällekin.

linnunpönttö

Kun maali oli kuivunut ja suuaukon teräslevy ja ripustamisen rautalanka asetettu paikoilleen, oli aika nostaa pönttö paikoilleen. Ripustuspaikka kannattaa valita huolella: ei liian paahteinen, vaan mieluummin hieman varjoinen ja sellaisella korkeudella, mistä lintu pääsee siihen hyvin lentämään. Jos ripustat pöntön puuhun, tee se niin, että et vaurioita puuta.

Meillä uusi pönttö pääsi saunarakennuksen katonharjan alle. Siitä pöntön pesäpaikakseen valitsevalla linnulla on oiva järvinäköala ja suojainen paikka kasvattaa pesuetta maailmaan. Toivottavasti jo tänä kesänä!

linnunpönttö

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s