Maustetut yrttiöljyt on helppo tehdä itse

Yrttiöljyt ja -viinietikat on helppo tehdä itse. Niillä saa makua salaatteihin ja ruoanlaittoon ja ne sopivat hyvin vaikka lahjaksi.

Kotipihamme pieni yrttimaa on ollut koko kesän kovassa käytössä. On ollut ihanaa napsia sieltä tuoreita yrttejä suoraan pannulle ruoanlaittoon.

Nyt yrttisatoa on pitänyt jo kuivata talven varalle, mutta ajattelin tänä vuonna hyödyntää yrttisatoa myös öljyjen maustamiseen.

Yrttien lisäksi öljyn mausteeksi voi laittaa valkosipulia, chiliä ja vaikka sitruunankuorta. Esimerkiksi sitruunankuori ja tilli on raikas yhdistelmä, mutta minä halusi öljyyn vähän potkua kylmän syksyn varalle.

Käytin toiseen öljyyn mausteena timjamia, valkosipulia ja chiliä. Chili voi olla tuore, mutta minä laitoin maksuteeksi omaa toissavuotista satoa olevan kuivatun chilin. 2,5 dl:n pulloon laitoin lisäksi kaksi kuorittua valkosipulinkynttä ja pari oksaa timjamia. Sitten vain laadukas oliiviöljy päälle. Yrttejä saa olla reilusti, revi niitä vaikka pullon pohjallekin. Yhden tai pari oksaa kannattaa jättää kokonaisena kaunistukseksi. Chliäkin voi rouhia hitusiksi pohjalle.

Toiseen öljyyn laitoin rosmariinia, se sopii hyvin esimerkiksi uunissa paahdettujen perunoiden ja muiden kasvisten tai vaikka lampaan pariksi.

Samalla tavalla voi valmistaa myös yrttiviinietikkaa. Minä laitoin maustumaan orgenoviinietikan, jota aion käyttää myöhemmin kasvisten marinomiseen.

Öljyjen ja etikoiden kannattaa antaa tekeytyä pari viikkoa, jotta maut ehtivät muheutua. Sitten vain käyttöön salaattien sekaan ja ruoanvalmistukseen!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s