Kokeilussa inkiväärin kasvatus

inkiväärin kasvatus

Kaikkea pitää kokeilla, kuten vaikkapa inkiväärin kasvatusta. Siihen on useita tapoja, niistä helpoin on pilkkoa inkivääri sellaisenaan multaan.

Rakastan inkivääriä, ja sitä löytyy meiltä tuoreena miltei ympäri vuoden. Kun flussa uhkaa, viipaloin teen tai mehun sekaan reippasti inkiväärisuikaleita. Ruonlaitossa inkivääri kuuluu aasialaisiin ja itämaisiin ruokiin, ja ihan ehdoton inkivääri on sushin kanssa.

Nyt päätin kokeilla inkiväärin kasvattamista itse. Olen ehkä hieman aikaisessa, sillä ohjeiden mukaan kasvatus kannattaa aloittaa maalis-huhtikuussa, kun valoa on jo reilusti. Jätin inkiväärit kuitenkin mahdollisimman valoisalle paikalle ison ikkunan eteen, joten ne saavat kyllä kaiken mahdollisen nyt irtoavan valon.

Inkiväärin voi istuttaa sellaisenaan kaktusmultaan. Joissakin ohjeissa neuvotaan laittamaan inkivääri multaan viipaleina, mutta toisissa taas varoitetaan tekemästä mukulaan turhia leikkauspintoja, jotka lisäisivät mädäntymisen mahdollisuutta.

inkiväärin kasvatus

Löysin lähikaupasta hyvän inkiväärin, jossa oli jo sopivia versoamista ennakoivia nystyröitä. Jaoin hieman nyrkkiä pienemmän inkiväärin juurakon muutamaan osaan ja varoin tekemästä liikaa leikkuupintoja.

inkiväärin kasvatus

Inkiväärit laitetaan ruukkuun niin, että niistä peittyy multaan noin puolet, ja osa jää näkyviin mullan pinnalle. Ruukun pohjalle voi laittaa hieman lannoitetta.

inkiväärin kasvatus

Sitten vain ruukut kastelun jälkeen valoisalle ikkunalle lämpimään paikkaan. Itäminen on hidasta. Kun versot alkavat kasvaa, pitää lannoitusta ja kastelua lisätä, jopa suihkuttaa versoja päivittäin. Kesällä inkiväärit voi viedä ulos, mutta suoraa auringonpaistetta ne eivät siedä. Satoa saa kuulemma vasta aikaisintaan puolen vuoden päästä.

PS. Kannattaa muuten laittaa nämä heti kerralla isompaan ruukkuun kuin minä tein. Juurakolle on hyvä olla reilusti tilaa kasvaa.

 

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Kokeilussa inkiväärin kasvatus

 1. Kiitos vinkistä. Meilläkin käytetään inkivääriä ja löytyy lähes poikkeuksetta keittiöstä. Joten, kasvattaminen kuulostaa houkuttelevalta.

  Tykkää

 2. Hei!
  Miten inkiväärin kasvatus edistyy? Onko jo kasvua näkyvissä? Itse olen juuri aikeissa laittaa inkivääriä kasvamaan.

  Tykkää

  • Hitaasti. 🙂 Vielä ei näy kasvua alas, mutta näyttäisi, että kohta sieltä pukkaa jo versoa ylöspäin. Mökkiolosuhteet ovat olleet varmaankin hieman viileät, mutta toivottavasti lämpö tekee pian tehtävänsä ja kasvu pääsee alkuun. Laita ihmeessä kasvamaan sinäkin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s