Kasvun alku

versotiso

Tästä se kaikki lähtee, pienestä versosta.

Niin se taisi lähteä minunkin puutarhaharrastukseni siitä, että idätin ensin nuorena opiskelijatyttönä versoja keittiön ikkunan edessä. Sitten siirryin yrtteihin – ja vähän myöhemmin, oman mökkikasvimaan myötä, muihin kasveihin.

Versot ovat taas ajankohtaisia. Niiden suosio on kasvanut lisääntyneen kasvisten syönnin ja terveellisen elämäntavan tavoittelun myötä. Ja versojen kasvattaminen omalla ikkunalla onkin mitä mainioin tapa saada tuoretta, itse kasvatettua vihreää pöytään ja leivän päälle.

versotaloitus

Kokeilin Nelson Gardenin uutta MicroLeaf 1 -kasvatuslaatikkoa. Pieni laatikko (17,5 x 21 cm) mahtuu hyvin ikkunalaudalle tai ruokapöytään. Laatikossa on kaksiosainen pohjaosa, joka koostuu viljelykaukalosta sekä pohjakaukalosta. Läpinäkyvässä kannessa on kätevä säädettävä ilmanvaihtoluukku.

versotalku

Täytin kaukalon taimimullalla ja kylvin Micro leaf -luomuherneet mullan pinnalle. Niitä kannattaa painella hieman alas esimerkiksi lusikalla. Micro leaf -herneet ovat erityisesti versojen kasvattamiseen tarkoitettuja, mutta toki voit kasvattaa versoja ihan tavallisistakin herneistä. Voit edistää versoamista liottamalla herneitä vedessä muutaman tunnin ennen niiden kylvämistä.

versotkastelu

Kastele mullan pinta kosteaksi esimerkiksi sumuttamalla. Sitten vain kansi päälle, laatikko valoisaan paikkaan ja satoa odottamaan!

versotpieni

Herneet alkavat itää muutamassa päivässä ja viikon kuluessa on luvassa jo näin komeita versoja. Lisää herneitä mullan sekaan, niin saat pitkitettyä satokautta. Kun leikkaat versoja käyttöön, leikkaa ne alimmaisten lehtien yläpuolelta. Näin versot jatkavat kasvuaan, ja saat samasta versosta lisää satoa muutamassa päivässä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s