Puutarha on myös pörriäisten ja perhosten

Puutarhan kasvivalikoimaa miettiessäni ajattelen yhä useammin myös pörriäisiä ja perhosia. Valitsen mielelläni puutarhaan sellaisia kasveja, joista on hyötyä myös niille.

Puutarha on mielestäni yhtä paljon meidän ihmisten kuin hyönteistenkin valtakuntaa. On ihana tarkkailla perhosten ja pörriäisten herkuttelua puutarhan kasveilla ja kukilla, ja seurata miten esimerkiksi perhosen tai korennon toukat kehittyvät ja uudet sukupolvet pääsevät maailmalle. Siksi kiinnitän kasvivalintoja tehdessäni huomiota myös siihen, miten paljon niistä on iloa ja hyötyä myös hyönteisille.

Paitsi kasvivalintoja, mietimme myös mökkipuutarhan luonnonkasvien, rannan, puiden, pensaiden ja pusikoiden hoitoa siltä kannalta, että emme suotta vahingoittaisi esimerkiksi perhosten ja korentojen toukkien elinoloja.

Tänä kesänä tuntuu olleen vähemmän perhosia kuin esimerkiksi viime kesänä oli, ainakin tällainen vaikutelma on jäänyt. Ilmeisesti moni päiväperhonen on kärsinyt viime kesän kuivuudesta, ja siksi niitä on näkynyt vähemmän. Onneksi olemme saaneet kuitenkin seurata tänä kesänä useammankin perhosen vierailuista. Keväällä näkyi kaali- ja sitruunaperhosia sekä nokkosperhosia. Heinäkuussa oli hiljaisempaa, mutta silloin meitä ilahdutti esimerkiksi kaunis karttaperhonen.

Elokuussa äidin mökkipuutarhassa lensivät upeat neitoperhoset sekä suruvaippa, ne rakastavat kasvimaan vieressä kasvavia ja elokuussa kukkivia komeita japaninnauhuksia. Niitä on muuten vaikea löytää puutarhamyymälöistä, mutta jos löydät, saat takuuvarman perhosmagneetin.

Oman puutarhamme perhosmagneetti on tietenkin punahattu. Viime viikonlopun helteillä se kiehtoi erityisesti kaunista amiraaliperhosta, jonka toinen sukupolvi lentää näin loppukesästä. Amiraaliperhonen lennähteli päivän aikana punahatun, jättiverbenan ja – yllätys – multasäkin välillä. En ihan ymmärtänyt mitä se multasäkin pinnasta sai, se jäi arvoitukseksi.

Punahatuista pitävät myös pörriäiset, ja terassin niittykukat ovat myös niiden mieleen. Näiden uurastusta on hauska seurata!

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Puutarha on myös pörriäisten ja perhosten

  1. Perhosia ja pörriäisiä on näkynyt nyt aurinkoisina päivinä tosi paljon, meillä paras kasvi on näkynyt olevan mustilanhortensia. Myös nurmikolle tippuneissa omenoissa oli todella paljon amiraaleja.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s