Nämä pääsivät puutarhassani jatkoon

Puutarhanhoidossa on välillä hyvä tehdä välitilinpäätös ja miettiä, mitkä kasvit pääsevät jatkokasvatukseen tulevanakin kesänä, ja mitkä taas olivat kivoja yksittäisiä kokeiluja. Tältä minun puutarhani välitilinpäätös näyttää.

Viime kesä oli mökkipuutarhassamme taas kokeilujen aikaa. Testaan mielelläni uusia kukka- ja vihanneslajeja, niiden kasvatusta ja menestymistä meidän hoivissa. Viime kesän uusia lajeja olivat sametti- ja kosmoskukat, tsinniat, koristeporkkanat ja niittykukat.

Kokeilin myös tomaattien kasvatuksessa ensimmäistä kertaa kasvatuslaatikkoa, jossa on kunnon vesitila. Samaan kombinaatioon kuului myös kasvusäkki.

Mitkä siis pääsivät jatkoon?

Ehdottomasti samettikukat! Avauduinkin jo aiemmin suhteestani samettikukkiin. Se on ollut vaikea, mutta nyt samettikukat löysivät tiensä sydämeeni. Ne ovat kestäviä, kauniita ja jopa hyödyllisiä ötököiden poissapitäjiä muista kasveista. Jatkoon siis!

Esikasvatin tsinnioita, koristeporkkanoita ja kosmoskukkia, mutta laitoin muutamat niistä myös keväällä suoraan multaan. Lopputuloksissa ei juurikaan ollut koristeporkkanan kohdalla eroa, esikasvatetut aloittivat kukinnan muutama viikko aikaisemmin. Tsinnioiden kasvatus ei onnistunut minulla ollenkaan, vain yksi esikasvatetuista taimista teki kukan. Kosmoskukat kukkivat komeasti, mutta niiden kasvupaikka olisi voinut olla toinen: kukat kasvattivat hurjan pitkät varret ja kukkivat vasta myöhään elokuussa.

Jatkoon menevät kuitenkin koristeporkkanat, jotka nyt viettävät talvea lumen suojissa. Saa nähdä miten ne talvesta selviävät.

Kasvusäkin ja -laatikon yhdistelmä osoittautui huippuhyväksi kokeiluksi. Sitä tulen jatkamaan tomaattien kasvatuksessa! Vesisäiliöön mahtuu viikon tarpeiksi vettä, joten ei haittaa, jos tomaatit jäävät lomareissun ajaksi itsekseen. Lannoituksestakaan ei tarvitse huolehtia, sillä kasvusäkissä riittää ravinteita koko kesän tarpeeksi.

Suuri ilonaihe oli myös pieni kukkaketo, jonka tein kukkalaatikkoon. Kukat ilahduttivat meitä pitkään, ja nyt odotan innolla mitä kaikkea sieltä siementen itäessä tänä vuonna tulee.

Viime vuoden onnistuminen oli myös ensimmäisen punahatun kukinta. Siinä olikin vuosien odotustyö takana, mutta onneksi pitkä työ palkittiin! Kolmesta siemenestä kasvatetusta taimesta yksi kukki viime kesänä. Nyt odotan innolla miten kahden muun taimen käy tulevana kesänä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s