Miten siemenkylvöt onnistuivat?

Kylvin keväällä siemenestä kesäkukkien ja vihannesten taimia, ja nyt on aika tehdä tilinpäätös kylvöjen onnistumisesta.

Mietin usein kevään edetessä, että onko mitään järkeä kasvattaa vihannesten taimia itse? Omat kasvatusolosuhteet (ja taidot) ovat usein varsin rajalliset, ja puutarhamyymälöistä saa upeita, hyväkuntoisia taimia istutettavaksi suoraan maahan. Rahallinenkaan hyöty ei ole juuri kummoinen, ainakaan näillä kylvömäärillä.

Mutta aina ne pienet taimiruukut täyttävät keväisin olohuoneen ikkunaseudun! Itse siemenestä satoisaksi vihannekseksi tai upeaksi kukaksi kasvatetun taimen seuraaminen on vain yksinkertaisesti erittäin palkitseva juttu. ❤

Tänä keväänä esikasvatin siemenestä napostelupaprikan, ’Evakko’-tomaatin, lehtikaalin, kesäkurpitsan, latva-artisokan, kosmoskukan, tsinnian ja koristeporkkanan taimia. Suorakylvöön jätin osan kosmoskukista ja tsinnioista, ketokukat, pinaatin ja yrtit.

Miten meni? No ei kaikilta osin ihan nappiin.

Vaikeimmaksi osoittautui latva-artisokka.

Sain kasvatettu neljä latva-artisokan tainta, joista kolme istutin mökille kohopenkkiin, yksi meni äitini kasvimaahan. Parhaiten niistä kasvoi äitini kasvimaahan viety taimi, vaikka se ei saanutkaan ehkä tarpeeksi vettä kesän aikana. Lämpöä sille riitti, sillä kasvimaa on varsin aurinkoisessa paikassa.

Hoivailin omassa kohopenkissäni olleita latva-artisokan taimia tunnollisesti koko kesän – lannoitin, kastelin ja suojasin. Niiden kasvupaikka oli puoliaurinkoinen.

Heinäkuun puolivälissä luulin jo menettäneeni taimet, sillä ne hävisivät kokonaan. Ihmetys oli suuri, kun elokuun alussa huomasin taimien palanneen ja kasvaneen. Mutta kasvua ei riittänyt tarpeeksi, taimet jäivät lopulta näin pieniksi, korkeus noin 30 cm. Ehkä niiden kohtaloksi koitui liian lämmin heinäkuu ja liian märkä ja kylmä elokuu.

Lehtikaali kasvoi hyvin mökkiterassille rakennetussa minikasvihuoneessa. Siitä saatiin lisuketta salaatteihin, ja se kasvaa hienosti edelleenkin – nyt se on siirretty kotipihalle.

’Evakko’-tomaatin viisi tainta kasvoivat tänä vuonna todella komeasti. Tomaattisatoa riitti mukavasti jo varhain. Nyt tomaatit on kerätty talteen, ja osa loppusadosta odottaa kypsymistä sisätiloissa.

Napostelupaprikasta sain useita taimia, joista ei kuitenkaan tänä vuonna tullut kuin muutama paprika. Liikaa lämpöä, liian vähän lannoitusta?

Kesäkurpitsasta sain kaksi komeaa tainta, jotka ovatkin tuottaneet meille ihan hyvän kurpitsasadon.

Suoraan kangasruukkuun kylvetty pinaatti kuivui kesän helteissä, kun se jäi mökkireissun ajaksi liian paahteiseen paikkaan, eikä kasteluavuksi palkattu jälkikasvu ollut sitä huomioinut. Ehdin kuitenkin kylvää uuden satsin, joka edistyi hyvin. Sen satoa on saatu nauttia ihan näihin päiviin asti.

Entäs sitten kukat?

Ensimmäistä kertaa kasvatetut koristeporkkanat osoittautuivat hyväksi valinnaksi. Ne tosin kasvoivat hitaasti, mutta ilahduttivat loppukesästä – ja yhä edelleenkin – kauniilla kukillaan.

Samoin kosmoskukat innostuivat kukkimaan vasta elokuussa. Esikasvatin niistä ja koristeporkkanoista osan kevällä ja osan kylvin alkukesästä suorakylvönä. Esikasvatetut koristeporkkanat kukkivat muutaman viikon aikaisemmin kuin suorakylvetyt. Kosmoskukissa ei eroa havainnut.

Ja sitten tsinniat. Ne kasvoivat nopeasti esikasvatuksessa, mutta eivät sitten menestyneetkään enää ulos vietyinä. Yhden kukan sain, enkä siitäkään muistanut ottaa kuvaa! Ehkä tsianniat tuli kylvettyä liian aikaisin.

Kesän upein onnistuminen oli kukkaketo. Heitin mökkiterassilla tyhjäksi jääneeseen kukkalaatikkoon pari pientä pussillista ketokukkia, ja ne kasvoivat upeasti. Tätä ketoa aion jatkaa ja jalostaa myös ensi vuonna!

Vaikka osa kylvöistä epäonnistu, jäi kokonaisuus ehkä kuitenkin plussalle. Jos jotakin taas yritän oppia, niin malttia. En laita taimia kasvamaan ensi kesänä liian aikaisin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s