Niittykukkia ja koristekiviä Asuntomessuilla Lohjalla

Tämän kesän Asuntomessujen pihoissa ja puutarhoissa korostuu entiseen tapaan helppohoitoisuus. Uutta ovat niittykukkien suosio ja värikkäiden koristekivien käyttö.

Asuntomessut avautuivat eilen Lohjalla. Kävin tuoreeltaan tutustumassa kohteisiin ja samalla myös piharatkaisuihin.

Hiidensalmen messualue on kooltaan kompakti. Pientalot keskittyvät Lohjanjärven rannalle, ja alueen reunamilla kohoavat kaksi kerrostalokokonaisuutta sekä palvelutalo. Kaksi kohdetta sijaitsee alueen reunamilla niin, että niissä käydessään pitää ylittää maantie. Hankalalta kuullostava siirtymä on kuitenkin järjestetty messuvieraan kannalta varsin vaivattomaksi ja turvalliseksi.

Pientalojen pihat ovat taas kooltaan varsin pieniä. Silmään pisti kuitenkin se, että joissakin kohdin pihojen rajaa oli vaikea hahmottaa: kumman talon pihan istutuslaatikoita nyt ihaillaan? Jos rajasopu naapureiden kanssa sallii tällaisen ”rajattomuuden”, niin mielestäni siitä hyötyvät kyllä molemmat osapuolet. Pihat tuntuvat silloin ehkä isommilta, kun tarkkaan rajatut aidanteet puuttuat. Hieno juttu!

Kuten jo tuosta yllä olevasta kuvasta näkyy, monella pihalla oli käytetty paljon koristekiviä tai ronskia sepeliä istutusten lomassa. Rikkaruohot on helppo nyppiä pois, ja alue pysyy muutenkin ryhdikkäänä. Helppohoitoista siis!

Niittykukat ja pörriäisiä houkuttelevat perennat tuntuivat nyt nousseen suosioon. Niitä löytyi niin parin kohteen kattopuutarhoista kuin istutusaltaistakin. Pörriäisillä on hyvät oltavat myös yhteiskäyttöisellä ranta-alueella, jossa osa tilasta on jätetty niittykukille.

Hyötykasvit ovat kuitenkin perennoja suositumpia. Mansikkaa, yrttejä ja kesäkurpitsaakin kasvatetaan monella pihalla. Istutuslaatikotkin oli rajattu kiveyksistä koristehiekalla, tai nostettu terassille.

Mitä muuta messupihoista jäi mieleen? Vain yksi japaninvaahtera ja kaksi oliivipuuta, isot luonnonkivet, vain muutamat ruukkuistutukset terasseilla ja paljon havupuita.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s