Miten sinivuokko voi olla pinkki?

Moni kummeksui viime viikolla Instagramiin laittamaani kuvaa mökkipihamme pinkistä sinivuokosta. Se ei ollut tuttu kovinkaan monelle. Otin selvää, mistä tuo pinkki väritys sinivuokossa voi johtua.

Täällä Etelä-Suomessa tielleni on aina silloin tällöin osunut pinkkejä sinivuokkoja. Usein ne ovat olleet yksittäisiä kukkia sinisen sinivuokkorykelmän vieressä.

Mökkipihallamme, aivan meidän ja naapurimme rajalla, on sinivuokkoja, joista toinen rypäs on väritykseltään selkeästi perinteisen sininen ja toinen aivan pinkki.

Kun laitoin näistä pinkeistä sinivuokoista kuvan Instagramiin, kysyin samalla kuinka moni mahtoi olla törmännyt tähän pinkkiin kukkaan. Harva tunnusti törmänneensä.

Koska värimuunnos oli ilmeisesti harvinainen, halusin ottaa siitä selvää. Itse olin ajatellut, että kyseessä on jokin geenivirhe, joka saa kukan muuttamaan väriään.

Tämä selitys tulikin esiin, mutta toisena selityksenä oli, että maan ph:n muuttuminen vaikuttaa sinivuokon väriin, aivan kuten se vaikuttaa esimerkiksi hortensian värimuunnelmiin. Pinkki väri on sinivuokossa voimakkaimmillaan silloin, kun maan kalkkipitoisuus on sen kasvupaikassa korkeimmillaan. Väri voi kuulemma vaihdella tummasta sinisestä hentoon violettiin ja voimakkaaseen pinkkiin.

Nämä meidän sinivuokkomme kasvavat rinnatusten, joten onko mahdollista, että maan ph voi vaihdella saman neliömetrin alueella?

Niin tai näin, rakastan silti näitä sinivuokkoja, olipa niiden väri sininen tai pinkki. 🙂

4 kommenttia artikkeliin ”Miten sinivuokko voi olla pinkki?

 1. Ihania ovat, olivat sitten sinisiä tai pinkkejä. Veikkaan, että perimä vaikuttaa väriin enemmän kuin maan ph. Tuotahan kyllä voisi helposti testata niin, että siirrät jonkun tänä vuonna pinkkinä kukkineen yksilön happamaan multaan ja katsot, minkä värisenä se kukkii ensi keväänä. Sinisiä, pinkkejä ja jopa valkoisia sinivuokkoja myydään välillä ihan puutarhaliikkeissäkin. Olen niitä yrittänyt metsästää, mutta täällä törmää harvemmin mihinkään erikoisuuksiin. Ehkä tänä keväänä… Iloista vappua!

  Tykkää

  • Näin se varmaan on, ja ajattelinkin että voisi testata. Enpä ole puutarhamyymälässä törmännyt sinivuokkoihin! Täytyy katsoa tarkemmalla silmällä… Aurinkoista kevättä!

   Tykkää

 2. Terveisiä Lahdesta. Itse näin tänään tietyllä alueella ehkä neljä rypästä, jossa oli pinkkejä sinivuokkoja. Jouduin itse asiassa miettimään, ovatko valkovuokon vai sinivuokon muunnos, kun lehdet eivät olleet näkyvissä. Päädyin sinivuokkoon. Kalkkiteoria voisi hyvinkin pitää paikkansa täällä. Ihmiset heittävät ympäriinsä erilaisia jätteitä, joten jotain kalkkipitoista on voinut osua sinivuokkojen kohdalle. Joka tapauksessa kauniita ovat!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s