Pylvästyräkistä saa hyvät pistokkaat

Pylvästyräkkimme oli kasvanut komeasti kokoa ja sitä oli syytä ehostaa. Samalla sain otettua hyvät pistokkaat, ja niiden juurruttaminen olikin helppo homma.

Pylvästyräkkiä voisi luulla hidaskasvuiseksi, mutta oma tyräkkini oli ihan huomaamatta kasvattanut kasapäin komeita haaroja. Ne olivat vain hiukan toispuoleisia, joten pylvästyräkkiä oli syytä ehostaa.

Leikkasin viime keväänä pylvästyräkistä pistokkaita, joista valitsin mahdollisimman suorat latvat. Pylvästyräkki erittää herkästi maitiaisnestettä, joka voi ärsyttää ihoa. Kun toisessa kädessä on puhdas ja terävä veitsi, on toisen käden ulottuvilla hyvä olla sumutinpullo. Kun tyräkin pistokkaan leikkaa, on sekä pistokkaan että emokasvin leikkauspitaa hyvä suihkuttaa kylmällä vedellä. Se lopettaa maitiaisnesteen valumisen.

Annoin pylvästyräkin pistokkaiden leikkauspintojen kuivua viikon verran ennen kuin laitoin ne juurtumaan.

Juurruttamiseen on kaksi keinoa. Joka laitat pistokkaat veteen maljakkoon ja odotat, että niihin muodostuu juuria. Toinen vaihtoehto on laittaa pylvästyräkin pistokkaat heti multaan, juuret kasvavat kyllä.

Kokeilin molempia vaihtoehtoja, ja helpoimmaksi kyllä osoittautui tuo pistokkaiden laittaminen heti multaan. Maljakkoon laitetuista pistokkaista vain yhteen kasvoi juuret, siihenkin kului kuukauden verran aikaa. Kun juuria ei alkanut millään ilmestyä muihin pistokkaisiin, laitoin ne vain tyynesti ruukkuun ja multaan.

Multaan suoraan laitetut pylvästyräkin pistokkaat ovat kasvaneet parhaiten. Ne ovat jo saaneet hyvät kodit muualta. Nämä itselleni jääneet pylvästyräkin pistokkaat ovat ne, joita ensin yritin turhaan juurruttaa vesilasissa. Multaan laitettuina ne ovat kuitenkin juurtuneet hyvin ja kasvaneet liki vuodessa komeasti mittaa. Nyt vain odottelen, että ne pian haarautuisivat, pientä yritystä on jo näkyvissä.

Emokasvikin on toipunut hyvin leikkauksesta. Leikkauspinnat umpeutuivat nopeasti ja ulkonäkö siistiytyi. Uusia vaaleanvihreitä kasvujakin näkyy useita.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s