Itse tehdyt parafiinikynttilät

Oletko kokeillut tehdä itse kynttilöitä? Parafiinirakeilla niitä on helppo tehdä. Somat kynttilät sopivat vaikka lahjaksi.

Olen tehnyt itse kynttilöitä parafiinirakeista aiemminkin, ja parafiinia oli vielä jäänyt jäljelle edellisestä kynttilänvalusta. Tällä kertaa valoin kynttilät pieniin lasipurkkeihin.

Parafiinirakeita ja sydänlankaa voi ostaa askarteluliikkeistä. Niissä on tarjolla myös monenlaisia muitakin apuvälineitä kynttilänvalamiseen, ihan kattilasta ja kynttilämuoteista alkaen. Omillakin välineillä pärjää hyvin. Muotin on hyvä olla keraaminen tai lasinen, eikä siinä saa olla säröjä. Joskus tein kynttilöitä vanhoihin Arabian kahvikuppeihin, ja ne näyttivät oikein somilta!

Parafiini kannattaa sulattaa sellaisessa kattilassa, joka on jo poistettu ruoanlaittokäytöstä. Ihan tavallinen teräskattila käy hyvin. Parafiini sulaa verrattain nopeasti, joten älä jätä kattilaa liedelle yksikseen.

Ennen parafiinin sulattamista kannattaa valmistella sydänlangat. Käytin sydänlangan juurella tuikusta jäänyttä metallirenkulaa, jonka läpi sydänlangan sai pujotettua. Jätä sydänlanka riittävän pitkäksi, jotta saat solmittua sen esimerkiksi pitkän puutikun tai tulitikun ympärille. Tikun avulla sydänlanka pysyy suorassa, kun valutat sulan massan muottiin.

Kun parafiinimassa on sulanut, kasta sydänlangan metallirenkula nopeasti parafiinissa ja aseta se kynttilämuotin pohjalle. Näin renkula kiinnittyy pohjaan ja saat aseteltua sydänlangan suoraksi.

Kun sydänlanka on paikoillaan, kaada sula parafiini varovasti muottiin. Massa on aluksi kirkasta, mutta muuttuu valkoiseksi jäähtyessään ja jähmettyessään.

Anna parafiinin jäähtyä tunnin verran ja kurkkaa sitten muottiin. Sydänlangan ympärille on voinut muodostua kuoppa. Kaada siihen varovasti lisää parafiinimassaa, niin kuoppa täyttyy ja pinnasta tulee tasainen.

Anna parafiinin jähmettyä rauhassa yön yli ja irrota vasta sitten puutikku ja katkaise sydänlanka lyhyemmäksi. Sitten kynttilä onkin jo valmis poltettavaksi tai käärittäväksi lahjapakettiin!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s