Mökkipuutarhan vanha kivimuuri löytyi

kivimuuri

Pari hassua maasta pilkottavaa kivenmurikan kulmaa saivat minut miettimään, että mökkipuutarhassamme on varmaankin ollut kivimuuri. Nyt oli aika kaivaa se esiin.

Mökkipuutarhamme on vanhaa perua. Tontilla oli aiemmin 1930-luvulla rakennettu asuintalo ja sen ympärillä puutarhaa. 70-luvulta lähtien mökillä kesiään viettänyt mieheni muistaa, miten vanhan talon yläpuolella oli aiemmin pieni hyötypuutarha marjapensaineen ja kukkineen. Nyt niistä ei ole näkynyt jälkeäkään, mutta muutama vuosi sitten aloin ihmetellä pienen alueen reunamilta pilkottavia kiviä.

Kun kysyin niistä mieheltäni, niin hän muisteli, että siinä kohtaa taisi tosiaan olla jonkinlainen kivimuuri hyötypuutarhan ympärillä. Vuosikymmenten aikana muuri oli peittynyt kasvillisuuden alle, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

kivimuuri7

Muurin kaivaminen esiin oli ollut mielessäni jo muutaman vuoden ajan, mutta nyt ryhdyin vihdoin toimeen. Lapion avulla oli helppo kolkutella esiin paikat, joissa kivet sijaitsivat. Ja sieltä se paljastui, soma luonnonkivinen muuri!

kivimuuri

Muuri on tosiaan tehty erikokoisista ja -muotoisista luonnonkivistä, eikä asettelulla ole ollut niin kovin väliä. Muutama kivi on ehkä vuosien aikana tippunut paikaltaan, ja muutamia on korvattu tiilillä. Mutta kaiken kasvillisuuden ja maaperän alta paljastunut muuri on minusta kerrassaan hellyttävä, ja tuo mökkipuutarhamme historian taas askelen meitä lähemmäksi.

kivimuuri

kivimuuri1

kivimuuri2

Ensin ajattelin, että puran muurin ja laitan siihen uudet tiilet tai fiinit kivet, mutta nyt en kyllä raaski sitä tehdä. Päädyimme jättämään muurin tällaiseksi ja korkeintaan korvaamaan tiilet luonnonkivillä. Muuri on nyt helppo pitää puhtaana ja sen rajaaman nurmikkoalueen pystyy nyt pitämään siistinä.

On upeaa löytää omalta mökkipihalta näitä kerroksia! Mitähän täältä vielä paljastuukaan!

Lue lisää mökkipihastamme:

Mökkipihan vanhat ruusut

Alppiruusu on mökkipuutarhan kruunu

2 kommenttia artikkeliin ”Mökkipuutarhan vanha kivimuuri löytyi

  1. Voi miten ihanaa löytää aikaisempien puutarhureiden ”ajatuksia” ja kädenjälkiä! Siinä on aina jotain kutkuttavan IndianaJonesmaista, kun turpeen alta alkaa tulla esiin ilmiselviä ihmisen aikaansaannoksia… Mielikuvitusta kiehtovaa, ja sitä haluaa oppia tuntemaan noita ihmisiä paremminkin vaikkapa valokuvien ja kertomusten kautta. Lähes satavuotiaassa puutarhassanne on kuule joku jo kauan sitten istunut monet illat kuuntelemassa mustarastaan liverrystä auringonlaskussa!

    Tykkää

    • Juuri näin! Tiedämme aiemmista asukkaista yhtä sun toista, kiitos appiukon, joka harrasti seutututkimusta. Nämä tiedot ja löydöt saavat tosiaan menneet sukupolvet lähemmäksi meitä. Ja heidän ajatuksiaan puutarhastamme aion vaalia edelleenkin.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s