Sammalnapit tuottavat hyvin taimia

yrtit vesiviljelyssä

Sammalnapit ovat osoittautuneet oivallisiksi kasvualustoiksi taimikasvatuksessa. Ne toimivat yllättäen myös vesiviljelyssä.

Kylvin sammalnappeihin yrttejä tammi-helmikuun vaihteessa. Sammalnapit laitoin vesiviljelyaltaaseen, jonka yhteydessä on vielä kasvua tehostava kasvilamppu. Lamppu on päivittäin päällä 15 tuntia.

Siemenet alkoivat itää nopeasti, ja nyt vajaan kolmen viikon kasvatuksen jälkeen alkavat jo esimerkiksi basilikat ja persilja tuottaa satoa. Pian niitä voi napsia ruonlaittoon mausteiksi.

basilika

persilja

Sammalnapit ovat siis vesiviljelyastiassa, jossa niiden niiden pohja on juuri ja juuri kosketuksissa veteen. Napit ovat pysyneet hyvin koossa, sillä pieni istutusruukku on niille juuri passelin kokoinen.

yrtit1

yrtit2

Kylvin samaan aikaan yrttien kanssa myös napostelupaprikan siemeniä. Kylvin ne myös sammalnappeihin, mutta nämä napit laitoin sammalnapeille tarkoitettuun omaan pienoiskasvihuoneeseen. Paikan se löysi etelänpuoliselta ikkunalta.

sammalnapit

Siemenistä iti vain kolmasosa. Koin hankaluutena sen, että kun napit vaativat kosteutta ja pienoiskasvihuoneen kansi on ohjeiden mukaan kiinni, kerää se kasvihuoneeseen tosi paljon kosteutta – jopa niin paljon, että muutaman napin pinnalle alko kehittyä hometta. Silloin pitää kansi asettaa toisin päin, jotta kosteus pääsee haitumaan reunojen kautta – ja näin kävikin. Vettä piti kuitenkin lisätä säännöllisesti ja huolehtia, että sammalnapit eivät toisaalta päässeet kuivumaankaan.

Vesiviljelyssä olevat napit eivät sen sijaan ole olleet ollenkaan vaarassa homehtua, vaikka ne ovat jatkuvasti kosketuksissa veteen. Vettä en ole lisännyt kertaakaan.

Yrtit jatkavat vielä kasvuaan vesiviljelyssä, mutta napostelupaprikat istutin isompaan ruukkuun. Se kävi näppärästi, sillä sammalnapit saattoi siirtää ruukkuun sellaisenaan. Muutama niistä puolittui siirrossa, mutta muutama säilyi ehjänäkin.

paprikat3

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s