Taimikasvatus käyntiin sammalnapeilla

sammalnapit

Taimikasvatus lähti taas käyntiin! Tällä kertaa kokeilussa ovat uudet sammalnapit, joita yritän yhdistää vesiviljelyn ja kasvivalon kanssa. Ainakin startti näyttää hyvältä!

Taimikasvatuksen käynnistäminen on kyllä mahtavaa aikaa! Kylvin ensimmäiset siemenet viime sunnuntaina, ja lähdin liikkeelle peruslajeilla: yrteillä ja paprikoilla.

Uudet taimikasvatukseen soveltuvat sammalnapit innostivat kokeilemaan niiden soveltuvuutta vesiviljelyyn ja kasvivalon hyödyntämiseen. Olen kasvattanut yrttien taimia jo parina keväänä vesiviljelyllä, ja tulokset ovat olleet hyviä. Siinä saa vain sottailla kivivillan ja perliitin kanssa, ja homma on varsin haastavaa ja herkkää erityisesti siinä vaiheessa, kun taimet siirretään jatkokasvatukseen. Silti valmis kasvatuslaatikon ja kasvivalon yhdistelmä oli ollut hyvä, ja sitä halusin käyttää jatkossakin.

Nämä sammalnapit voi siirtää sellaisenaan multaan ja isompaan ruukkuun, kun taimet ovat tarpeeksi isoja. Miten sammalnapit siis toimisivat vesiviljelylaatikossa?

sammalnappi

Sammalnappi sopii viljelyastiaan kuin hansikas!

sammalnappi

Kun napin kastelee, se turpoaa muutamassa kymmenessä sekunnissa moninkertaiseksi, mutta jää silti sopivasti astian sisään. Napissa on rahkasammalta ja se valmiiksi kalkittu ja lannoitettu.

taimikasvatus

sammanapit

Sitten vain siemenet sammanappien pinnalle! Kylvin niihin rucolaa, oreganoa, basilikaa ja persiljaa. Tarkoitus on, että kasvatuksen aikana voin napsia yrttejä myös ruoanlaittoon ja samalla saan yrtit haaroittumaan.

sammalnapit

Viime kesänä kasvatin pihallamme puutarhamyymälästä ostettua napostelupaprikaa. Otin loppukesästä muutaman paprikansiemenen talteen, ja nyt kylvin ne sammalnappeihin ja erityisesti niille tehtyyn kasvatuslaatikkoon.

sammalnapit

Kannellinen laatikko on kuin minikasvihuone. Siellä kosteus pysyy tallessa.

sammalnappi

Sunnuntaina kylvetyistä yrttien siemenistä ensimmäiset itivät jo keskiviikkona! Eli hyvältä näyttää kokeilun alku. Vesiviljelyn ansiosta sammalnapit pysyvät kosteina, ja kasvivalo mahdollistaa, että taimien ei tarvitse olla ihan ikkunalaudalla.

Paprikan siemenissä ei vielä näkynyt alkuja, mutta niiden itäminenhän kestää muutoinkin pidempään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s