Luontoretkellä Helsingin pikkusaarilla Vallisaaressa ja Lonnassa

Vallisaari

Entinen sotilassaari Vallisaari on jo muutaman vuoden ollut avoinna vierailuille. Se onkin upea luontokohde, jonne kannattaa ehdottomasti lähteä retkelle. Paluumatkalla kannattaa poiketa myös pikkuiselle Lonnan saarelle.

Helsingin edustan saaret ovat suosittuja käyntikohteita niin turisteille kuin kaupunkilaisille. Suomenlinna on tuttu ja turvallinen kohde, mutta aivan uudenlainen kohde löytyy Suomenlinnan kyljestä, Vallisaaresta.

Entisen sotilassaaren historia ulottuu 1500-luvulle, ja Pietarin puolustukseksi rakennetut tiilirakenteiset patterit ovat osa saaren vähälukuista rakennuskantaa. Saarella ei ole asetuttu vuoden 1996 jälkeen, ja luonto onkin saanut kasvaa omaan tahtiinsa hylätyiksi jätettyjen rakennusten ympärillä. Vanhojen rakennustenkin päältä löytyy varsin upeita viherkattoja!

Vallisaari

Vallisaaressa saa liikua vain merkityillä reiteillä, näin suojellaan saaren ainutlaatuista luontoa ja taataan, että vierailijoille ei käy haavereita. Saarella on paljon jyrkänteitä ja sortumisvaarassa olevia paikkoja, mutta myös turvalliseksi rakennettuja näköalapaikkoja, kuten upean merimaiseman tarjoava Aleksanterin patteri ja Kustaanmiekka.

Vallisaari

Kustaanmiekka

kalliot

Leveillä poluilla on hyvä kävellä, eikä ainakaan meidän vierailumme aikana saarella ollut ruuhkaa. Välillä tuntui, että olemme siellä jopa yksin!

Vallisaari

Saaren sisältä löytyy upea lampi, jossa ei valitettavasti saa uida. Sen pohjassa on vielä paljon roskaa.

vallisaari

Saaren kasvillisuudessa riittää ihailtavaa. Joukossa on niin mantereelta tuttuja kuin vain merenrannalla viihtyviä kasveja.

merenrantakasvi

merenrantakasvi

kurjenkello

Saarella oli meidän siellä käydessämme avoinna vain yksi kahvila. Monet näyttivät ottaneen eväskorin mukaan, ja eväiden nauttimiseen löytyikin sopivia paikkoja pöytäryhmineen.

Kauppatorilta lähtevä vesibussi tuo saarelle vierailijoita tasaisin väliajoin, ja samalla paatilla pääsee saarelta takaisin Kauppatorille, jatkamaan Suomenlinnaan tai pikkuruiselle Lonnan saarelle, sekin avautui vasta muutama vuosi sitten vierailijoille. Lonnasta löytyy muutama mukava ravintola.

vesibussi

rantakukka

rantakukat

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s