Talvivaurioiden korjaamista ja muita kevättöitä

havukasvien kevätsuojaus

Jännitimme koko talven ajan, ovatko jänikset päässeet tekemään tuhojaan äitini kesämökillä. Viime viikonloppuna mökille tehty kevätretki paljasti vauriot.

Koska lunta oli tänä talvena verrattain paljon, oli meillä pelko siitä, että jänikset olisivat päässeet tekemään tuhojaan kesämökin omenapuihin. Niiden rungot oli kyllä suojattu asianmukaisesti, mutta alas roikkuvat oksat olivat kovin alttiita jänöjussien ruokailulle.

Ja niinhän siinä kävi, että kahden omenapuun alaoksia oli mutusteltu ihan kiitettävällä menestyksellä. Onneksi vain yksi isompi oksa oli järsitty kauttaaltaan, muissa jänikset olivat ylettyneet napsimaan vain herkullisia oksankärkiä. Kärjet oli helppo tasata oksasaksilla taas siisteiksi. Samalla leikkasimme suoraan ylöspäin kasvaneet viimevuotiset versot. Alaoksan leikkaaminen sai jäädä ensi kertaan, sillä jäätynyt liiterin ovi esti pääsyn sahan kimppuun.

omenapuun leikkaus

Kevättyöt jatkuivat seuraavana päivänä omalla mökillämme, jossa vuorossa oli kalkin levittäminen. Muruinen kalkki on helppo levittää lumen päälle, josta se sitten sulaa lumen mukana maahan ja imeytyy sinne kosteana.

Pussillinen kalkkia hupeni nopeasti, eikä siitä riittänyt edes kaikkialle. Toisen kalkkipussin osto on siis edessä, jotta myös pensaat saavat siitä osansa. Kalkista pitävät muun muassa pihamme hovijasmike, ruusut ja syreenit.

puutarhan kalkitus

Alppiruusu oli saanut kevätsuojan jo edellisenä viikonloppuna, ja vuorimännyt olivat vielä sitkeästi lumen alla, joten niiden suojaamisella ei ollut vielä kiirettä.

Kotipihalta olivat lumen sulaneet viime viikon aikana niin vauhdilla, että pihamme katajat tarvitsivat myös kevätsuojan auringon kuivattavaa vaikutusta vastaan. Tuollainen pussimainen kevätsuoja on todella kätevä, kun sen helmat havujen alle piiloon, eikä pelkoa suojan lentämisestä pois tuulen mukana ole. Nyt saa aurinko porottaa!

katajan kevätsuoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s