Siemenestä kasvaa avokadopuu

avokadopuu siemenestä

Sinnikäs yrittäminen palkitaan! Tämä taisi olla jo viides yritykseni saada avokadon siemen itämään ja kasvattamaan versoa, ja nyt se onnistui!

Olen useampaan kertaan yrittänyt saada avokadon kasvamaan siemenestä, mutta epäonnistunut aina. Yksikään siemen ei ole kasvattanut juurta. Ensimmäiset yritykseni ovat jo parinkymmenen vuoden takaa. Olen aina silloin tällöin sinnikkäästi koittanut uudelleen, mutta mitään ei ole tapahtunut. Tämä on kuulemma yleistä: ihan jokainen siemen ei suostu kasvattamaan juurta ja versoa.

Avokadon kasvattamisessa maltti on valttia – sen tiedän – ja siksi päätin yrittää taas tänä syksynä uudelleen. Ensimmäinen yritys ei onnistunut, siemen ei millään lähtenyt halkeamaan eikä siitä lähtenyt kasvamaan juurta.

Uuden yrityksen tein jälleen marraskuussa. Tiedän, pahimpaan, pimeimpään mahdolliseen aikaan. Tässä vaiheessa se valon vaikutus ei onneksi ole määräävä, tärkeintä on kosteus. Syödyn avokadon siemen näytti olevan jo halkeamassa, joten ajattelin, että nyt voisi tärpätä. Ja nyt tärppäsi!

avokadon siemen vesilasissa

Laitoin avokadon siemenen juurtumaan vesilasiin hammastikkujen varaan 4.11. En kuorinut siementä. Kolme puutikkua työnsin siemenen suippoon yläosaan niin, että avokadosta jäi niiden varassa noin 2/3 veden alle. Veden vaihdoin päivittäin.

avokadon juuri

Tämä avokadon siemen osoittautuikin kelpo yksilöksi! Se halkesi nopeasti ja 15.11. siinä oli jo parin sentin pituinen juuri!

Ohjeissa neuvotaan, että juuren kannattaa antaa kasvaa vesilasissa kunnolla pituutta, mutta minusta tämä oli riittävä. Siirsin siemenen pieneen ruukkuun multaan niin, että edelleen noin 2/3 siemenestä oli mullan alla. Annoin siemenelle tilkan vettä joka päivä, mutta en huputtanut sitä.

avokadon verso

Vajaa kuukausi myöhemmin siemenestä kasvoi pieni verso. Siemen oli haljennut hienosti auki, mutta ei kokonaan.

haljennut avokadon siemen ja verso

Ja siitä se lähti. Nyt avokadomme kasvaa silmissä, pituutta on jo parikymmentä senttiä ja kauniinvihreitä lehtiäkin useita. Annan sille edelleen vettä usein, nyt tilkan joka toinen päivä. Lannoitettakin olen alkanut antaa.

Tässä vaiheessa on vielä tehtävä päätös: kasvattaako avokadosta pitkävartin puu vai leikatako sen latva, jotta puu haarautuu? Toistaiseksi avokadomme saa kasvaa niin kuin haluaa, pitkävartisena ja ylväänä. Toivon sille pitkää ikää!

siemenestä kasvatettu avokado

avokadon verso

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s