Taimikasvatus alkuun vesiviljelyllä

IKEA Växer -vesiviljely

Helmikuun koittaessa sain vihdoinkin kylvettyä ensimmäiset tomaatin- ja basilikan siemenet vesiviljelyalustalle.

Kokeilin viime talvena ensimmäistä kertaa vesiviljelyä taimikasvatuksessa. Kokemukset olivat niin hyvät, että päätin kylvää ensimmäiset siemenet samaan tapaan.

Mutta voi mikä pettymys! Ikea oli poistanut Växer-vesiviljelylaatikkonsa valikoimastaan. Tämä tarkoitti samalla sitä, että vesiviljelyyn tarvittavat kivivillalieriöt ja jatkokasvatuksessa tarvittava hohkakivisora olivat myös poistuneet myymälöistä. Tiedustelin asiaa vielä Ikean asiakaspalvelusta, ja näin todella on: näitä tuotteita ei enää saa tavarataloista.

Onneksi löysin Chilitarvikkeen valikoimista edullisia kivivillapotteja. Ne eivät ole kooltaan samanlaisia kuin nuo tarvittavat lieriöt, mutta niistä pystyi leikkaamaan sopivia palasia. Niitä oli sen verran paljon, että pärjään yhdellä satsilla helposti seuraavat pari vuotta.

kivivillat

Kivivillat laitettiin ensin hetkeksi veteen, jotta ne imevät itsensä täyteen vettä ja kostuvat kauttaaltaan. Sen jälkeen siemenet kylvettiin kivivillan päälle.

kivivillaliotus

växersiemenet

Kylvin tällä kertaa basilikaa, sitruunabasilikaa ja tummalehtistä Chianti-basilikaa, sillä basilikat kasvoivat vesiviljelyssä todella hyvin. Ja vaikka olin päättänyt, että ensi kesänä meillä ei tomaatteja kasvateta, niin kappas vain – pussin pohjalta löytyi vielä muutama ´Tiny Tim´-siemen, ja nekin päätyivät viljelyyn. 🙂

Nyt vain huolehdin, että kivivillalieröiden alla on koko ajan tarpeeksi vettä. Kupu pitää kosteuden sisällä, ja pian siemenet jo itävät. Sen jälkeen on aika istuttaa ne hohkakivisoraan – jota toivottavasti vielä löytyy edellisvuoden jäljiltä….

Växer-vesiviljelylaatikko

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Taimikasvatus alkuun vesiviljelyllä

  1. Hei! Olipamukavaa kun ”eksyin” tänne tuolta instan puolelta. Nytpä käyn etsimässä blogisi sivuilta lisää vesiviljelyyn liittyvistä asioista, kun alkoi kiinnostamaan. Hieno juttu!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s