Pyykkietikka on helppo tehdä itse

itse tehty pyykkietikka

Pyykkietikasta on tullut oikein hitti, ja monissa blogeissa näkyy itse tehtävän pyykkietikan ohjeita. Innostuin itsekin kokeilemaan pyykkietikan tekemistä, mutta käytin siinä luonnonaineksia – yrttejä, ruusunlehtiä ja kuusenoksia.

Pyykkietikka on luonnollinen tapa raikastaa niin pyykkiä kuin pesukonetta. Se sopii kaikille materiaaleilla, ja mikä parasta, sen luvataan poistavan vaatteista hien, homeen ja savun hajut.

Meidän perheessämme urheillaan paljon, ja mökillä on vähän väliä jokin nuotio palamassa. Olen kokeillut jos minkälaisia sporttipyykille tarkoitettuja pesuaineita treenivaatteiden pesemiseen. Ne tuntuvat vain mielestäni kuorruttavan vaatteet epämiellyttävän makealla tuoksulla, eikä itse vaatteeseen pinttynyt haju lähde kuitenkaan millään pois. Käytän normaaliin pyykkiin hajustamatonta pyykinpesuainetta, ja siksi yltiöpäisen hajustetut pyykinpesuaineet eivät ole meidän perheemme juttu.

Raikkaan pyykin lisäksi pyykkietikan luvataan myös raikastavan pesukoneen. Se kuulostaa myös hyvältä! Etikka myös estää pesuainesaostumien muodostumisen pesukoneeseen ja korvaa huuhteluaineen. Mikä mahtava tuote siis!

yrtit

Monissa pyykkietikkaohjeissa seokseen on käytetty eteerisiä öljyjä, jolloin tuoksustakin tulee silloin voimakkaampia. Minä kokeilin käyttää yrttejä, ruusun terälehtiä ja kuusenoksaa. Etikkaseokseen tuli yksi osa vettä ja neljä osaa etikkaa, ja pulloon lisäsin yrttioksan tai muutaman ruusun terälehden. Seos jätettiin vuorokaudeksi tekeytymään.

pyykkietikka ruusunlehdistä

Vuorokauden jälkeen pullosta poistettiin yrttioksat ja terälehdet. Ruusuetikka on lisäksi hyvä siivilöidä. Eniten tuoksua tuli ruususta, ja terälehdistäkin oli erittynyt kaunis punainen väri etikkaan, mutta etikkaa on seoksessa niin paljon, että sen tuoksu on päällimmäisenä. Mintunoksa ja kuusenoksa eivät jättäneet juuri mitään tuoksua. Jos tuoksu on omaan nenään liian hento, voi yrttioksia laittaa seokseen enemmänkin tai lisätä joukkoon niitä eteerisiä öljyjä. Ja punaista ruusuetikkaa ei kannata laittaa valkopyykin joukkoon, jotta ei tule yllättäviä punaisia värjäymiä siihen parhaaseen paitapuseroon.

mintulla hajustettu pyykkietikka

Entä miten pyykkietikka sitten toimi? Pyykkietikkaa annostellaan puoli desiä aina pestävää koneellista kohti, ja etikka laitetaan huuhteluainelokeroon. Takana on muutama pyykkikerta, ja kokemukset ovat todella positiiviset. Pyykki ei tuoksunut ollenkaan etikkaiselta, kun sen otti koneesta pois, mutta treenivaatteissa oli kyllä aiempaa raikkaampi tuoksu. Pesukoneeseenkaan ei jäänyt etikan tuoksua. Positiiviinen kokemus siis!

itse tehty pyykkietikka

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s