Fredrika Runebergin puutarhan kukkaloistoa

kesäkukkaistutus Fredrika Runebergin puutarhassa

Fredrika Runebergin puutarha on piilossa tuikitavallisen lauta-aidan takana Porvoon keskustassa. Kannattaa astua portista sisään, sillä puutarhassa odottaa ihana tuulahdus menneen ajan puutarhan kauneutta.

Fredrika ja kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg muuttivat porvoolaiseen puutaloon vuonna 1852. He ostivat talon ystävältään, joka oli ehtinyt jo perustaa puutarhan ja istuttaa sinne muun muassa useita omenapuita. Fredrika jatkoi puutarhan hoitamista ystävänsä jalanjäljissä, ja puutarhasta tulikin hänelle rakas paikka ja sen hoitamisesta pitkäaikainen harrastus.

Fredrika Runebergin puutarha

Puutarhassa kasvaa paljon hedelmäpuita ja marjapensaita, ja se olikin aluksi pääasiassa hyötypuutarha. Fredrika esimerkiksi istutti puutarhaan omenpuun jokaiselle pojalleen. Puutarhassa on myös raparperi, joka poikkeaa geeneiltään muista suomalaisista raparpereista. Harvinainen lajike onkin ristitty Fredrikan raparperiksi.

Fredrikan raparperi

Fredrika istutti kesäkukkia kauniisiin ovaalinmuotoisiin penkkeihin puutarhan keskelle. Niitä reunustivat bellikset tai reunuspäivänkakkarat, ja keskellä oli korkea kasvi, kuten hamppu, maissi tai isoleijonankita. Fredrikan ajatuksena oli, että kun aurinko kääntyy, saavat kaikki kesäkukat auringonkierron mukaan valoa.

Fredrikan putuarhan kesäkukkaistutukset

Fredrikan puuutarhan kesäkukkaistutukset

 

Fredrikalla oli kotitalossaan yli 40 ruusulajiketta. Puutarhastakin löytyy komeita pensasruusuja ja upeita pioneja, verenpisaroita ja akileijoja. 1800-luvulta säilynyt siro verenpisara on aivan upea!

verenpisara

Fredrika Runebergin puutarhan keltainen ruusu

Runebergin puutarhan pioni

Puutarhassa risteilee ihania polkuja ristiin rastiin. Vaikka puutarha on pieni, on siellä todella paljon katseltavaa. Jos kesälomareissullasi on aikaa, koukkaa Porvoon kautta ja pistäydy Fredrikan puutarhassa, sinne on vapaa pääsy. Myös Runebergien kotitalossa kannattaa käydä sisällä, sen upeat huonekasvit ovat näkemisen arvoisia. Kurkista tuon linkin takaa postaukseni niistä.

akileijat

päiväkakkarat

Runebergin puuutarha

Runebergin aitat

 

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Fredrika Runebergin puutarhan kukkaloistoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s