Kamelioita ja Välimeren kukkaloistoa keskellä Göteborgia

punaiset kameliat kukkivat

Keskellä Göteborgia sijaitseva Trädgårdsföreningenin puisto ja sen Palmhuset ovat upeita käyntikohteita. Puisto puhkeaa kukkaan myöhemmin keväällä, mutta helmi-maaliskuussa katseltavaa riittää Palmhusetin kasvihuoneessa. Sen kameliat kukkivat nyt kauneimmillaan.

Vuonna 1842 perustettu Trädgårdsföreningenin puisto on upea pistäytymispaikka aivan keskellä Göteborgia. Kaupungin asukkaat ottavat puiston kesäksi haltuunsa ja lenkkeilevät, käyvät piknikillä ja istuskelevat puiston penkeillä ihaillen sen vanhoja puita ja upeaa ruusutarhaa.

Palmhuset Göteborg

Puiston keskellä sijaitseva Palmhuset rakennettiin vuonna 1878, ja se on edelleen kunnostettunakin silloisessa upeassa asussaan. Kasvihuoneen takana oli Trädgårdsföreningenin silloinen johtaja ja puutarhuri Georg Löwegren, joka halusi kaupunkiinsa samanlaisen kasvihuoneen, joita muuallekin Eurooppaan siihen aikaan rakennettiin. Lontoon Crystal Palace oli Palmhusetin esikuvana.

Kävin Palmhusetissa maaliskuun alussa, jolloin upeat kameliat kukkivat siellä vielä kauniisti. Erilaisia ja eri ikäisiä kamelioita on siellä peräti 40. Niistä lähti huumaava tuoksu!

punakukkainen kamelia

valkoinen kamelia

Palmhuset jakautuu viiteen eri huoneeseen: palmutaloon, Välimerentaloon, kameliataloon, tropiikkitaloon sekä vesitaloon. Niissä kaikissa on trooppisen ja subtrooppisen ilmaston kasveja. Upeassa vesitalossa kasvaa myös jättilumme, joka valitettavasti oli nyt kasvuvaiheessa: pikkulumpeet kasvoivat tuossa kuvan keskellä näkyvässä metallialtaassa.

Palmhusetin vesihuone

tillandsia

Palmutalon lämpötila on miellyttävät +15 astetta. Upeat palmut kohoavat jopa 14 metrin korkeuteen. Eri palmulajeja huoneessa on 40.

Palmhuset

Trooppisessa ja Välimerentalossa on hieman korkeampi, +20 asteen lämpötila. Siellä viihtyvät esimerkiksi kaakaopuu ja erilaiset Kanariansaarilla endeemisenä kasvavat lajit. Upeat kämmekät kukkivat maaliskuun alussa komeasti.

kämmekkä

kämmekkä

pelargonium

Palmhuset

viirulehtinen

palmhuset4

palmhuset5

Palmhuset on avoinna keväällä joka päivä klo 10-16 (toukokuun loppuun) ja kesällä klo 10-20, ja sinne on vapaa pääsy. Lisätietoja löydät Trädgårdsföreningenin sivuilta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s