Talviruokaa pikkulinnuille & tuleva pihabongaus

talviruokaa pikkulinnuille

Pihapiirin pikkulintuja on kiva tarkkailla talvella. Niitä voi houkutella lähemmäksi tarjoamalla niille ruokaa, vaikka itse tehtyjä siemenherkkuja.

Mökkipihallamme käy talvisin varsinkin tiaisia, joille maistuvat pähkinät ja erilaiset rasvaseokset. Tiaiset ahertavat usein puiden suojissa, mutta niitä voi houkutella lähemmäksi ihmisasumusta tarjoamalla niille sopivaa ruokaa ja sijoittamalla sen sellaiseen paikkaan, josta niiden touhuja on helppo tarkkailla.

Tein tiaisille ruokaseoksen kookosrasvasta, rikotuista maapähkinöistä ja rusinoista. Seos syntyy helposti sulattamalla kookosrasva kattilassa hitaasti ja lisäämällä sulaneeseen rasvaan pähkinöitä ja vaikka auringonkukansiemeniä, rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä. Annoin seoksen jähmettyä kattilassa ulkona puolisen tuntia ja sen jälkeen kaadoin sen piparimuotteihin, jotka olin ensin vuorannut tuorekelmulla.

250 g kookosrasvaa riitti hyvin viiteen herkkupalaan. Halutessasi voit korvata puolet kookosrasvasta rypsiöljyllä, jolloin herkkupaloista tulee hieman pehmeämpiä.

Jotta herkut saa ripustettua naruun, laitoin yläreunaan muovipillin, jonka avulla syntyi sopiva paikka ripustuslenkille.

Annoin seoksen jähmettyä ulkona kylmäkassissa yön yli, ja aamulla ne oli sitten helppo irrottaa muoteistaan ja sujauttaa naru ripustuslenkiksi.

itse tehty linnunruoka

Tämä herkku maistuu erityisesti tiaisille, mutta niiden nakuttamia herkkupaloja putoaa maahan myös esimerkiksi mustarastaiden, varpusten ja pikkuvarpusten syötäväksi. Kävipä näitä ihastelemassa heti jo käpytikkakin!

Herkun toimivuutta on hyvä kokeilla muutaman viikon päästä, sillä BirdLife Suomi järjestää pihabongaustapahtuman 27.-28.1. Silloin lasketaan oman pihan havainnot ja ilmoitetaan ne BirdLifelle, joka kartoittaa tällä tavalla lintujen esiintymistä. Lisää tietoa pihabongauksesta löytyy tältä sivulta!

itse tehty linnunruoka

itse tehty linnunruoka

itse tehty linnunruoka

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s