Dragon Tree – maailman vanhin puu

Dragon Tree Teneriffalla

Pienessä Icod de los Vinosin kylässä Teneriffalla kasvaa kanariantraakkipuu, jonka arvioidaan olevan maailman vanhin puu. Kävin katsomassa tätä arviolta tuhatvuotista puuta – ja mykistyin näkemästäni.

Jo ajomatka Teneriffan saaren eteläpuolelta vehreälle ja kasvustoltaan monipuolisemmalle pohjoispuolelle on elämys. Luonto muuttuu karun ruskeansävyisen kivimassan peittämästä kauniin tummanvihreäksi ja jopa kukkivaksi. Kannattaa matkalla pysähtyä ihastelemaan lomakaupunki Puerto de la Cruzin vanhoja taloja, kapeita kuvia sekä huumaavasti kuohuvaa merta. Atlantin aallot lyövät ihan normaalituulisenakin päivänä komeasti rantakiviin.

Puerto de la Cruzista matka jatkuu eteenpäin kohti luoteis-Teneriffaa ja idyllisen pientä Icod de los Vinosin kylää. Sen supernähtävyys on arviolta 600-1000 vuotta vanha traakkipuu, El Drago. Puun nähdäkseen on maksettava 5 euron sisäänpääsymaksu (aikuisilta, lapsilta 3 euroa), mutta sillä rahalla pääsee näkemään myös muita paikallisia kasveja Parque del Dragon puistossa.

kanarianmehipuu kukassa

Kanarianmehipuun kukka muistuttaa meidän kotoisaa kultapiiskuamme – mutta siihen ne yhtäläisyydet sitten jäävätkin.

kanariankurjenpolvi

Kauniisti kukkiva kanariankurjenpolvi on endeeminen eli kotoperäinen laji läntisillä Kanariansaarilla, samoin teneriffankultasäde.

teneriffankultasäde

Paras on jätetty viimeiseksi, El Drado, traakkipuu. Upeaa puuta pääsee ihailemaan kauempaa ja jopa ihan läheltä, mutta kosketusetäisyydelle ei sentään päästetä.

El Drago

El Drago

El Drago

Puu on vaikuttava, kuvat eivät valitettavasti tee sille oikeutta. Sen korkeus on 18 metriä ja leveys 10 metriä. Puun ikää ei ole päästy määrittämään, mutta sen arvioidaan olevan 600-1000 vuotta. Puun juuriston lukuisat kolot ovat mahtavaa elinympäristöä sisiliskoille – kuinka monta muuten näet kuvassa?

Tarinan mukaan puun nimi El Drago, Lohikäärmepuu, tulee sen sisältämästä mahlasta, joka muuttuu punaiseksi joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa. Se olikin merkittävässä asemassa jo saarten ensimmäisille asukkaille, guancheille. Tällaisen historiallisen luontonäkymän ääressä menee puheliaskin suomalainen hiljaiseksi.

El Drago

 

 

 

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Dragon Tree – maailman vanhin puu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s