Vihdoinkin tomaatteja!

itse kasvatetut tomaatit

Näitä tomaatteja on odotettu kauan! Siemenestä kasvatetut taimet alkoivat tuottaa satoa vasta nyt syyskuun lopulla. Ensin niiden vain piti selviytyä ilkivallan kourista.

Minulla on muutama tomaatin taimi, joista osan kasvatin itse siemenestä ja osan sain ystävältäni, kiitos vain Susan! 🙂

Jos luit aiemman postaukseni poutapilvestä, on tämä kuin jatkumo sille tarinalle. Poutapilven miltei tuhonneet teinit heittivät alkukesästä myös tomaatin- ja paprikantaimet pitkin pihaamme. Pienissä taimissa oli lajikelaput kertomassa kunkin lajikkeen nimen, mutta voitte arvata, mikä sotku maahanheitetyistä taimista ja nimilapuista syntyi. Eihän sitä pystynyt selvittämään millään.

Niinpä pelasti sen mitä voin ja laitoin jäljelle jääneet tomaatit kaikki samaan tekstiilipintaiseen kasvisäkkiin.

itse kasvatetut tomaatit

Taimet kasvoivat hyvin, kukkivat ihan kohtuullisesti ja alkoivat tuottaa hedelmiä. Kuten varmaan meillä kaikilla tänä kesänä, eivät nämäkään tomaatit meinanneet valmistua millään. Ne olivat minulla ihan ulkosalla, eivät kasvihuoneessa, joten sekin tietenkin hidastutti niiden valmistumista. Pihamme on aurinkoinen ja kesäisin usein jopa paahteinen, eli ihan ihanteellinen tomaattien kasvulle. Tänä vuonna tuosta paahteesta ei sitten ollutkaan tietoa, eikä tomaattien kasvu ollut mitenkään nopeaa.

vihreä tomaatti

Yksi taimista oli erilainen kuin muut, se kasvoi pitkärunkoiseksi ja sen tomaatit ovat nyt todella suuria, halkaisijailtaan 4 cm. Muut ovat tuollaisia pieniä 1,5 sentin kokoisia pikkutomaatteja.

itse kasvatetut tomaatit

Kun yöt alkoivat pari viikkoa sitten kylmänä, nostin tomaattisäkin sisään. Niiden kasvusäkissä on kahvat, joten ne on helppo siirtää parin metrin matkan verran sisätiloihin olohuoneen ikkunan eteeen. Parin-kolmen päivän kuluttua ensimmäisissä tomaateissa alkoi jo näkyä värimuutosta, ja viikossa olimme saaneet ensimmäiset kypsät tomaatit!

Nyt kun lämpöä on ollut päivisin ihanasti yli +15 astetta ja aurinkokin on paistanut, ovat tomaatit saaneet olla päivät ja muutaman yönkin ulkona. Viime yöksi nostin ne jälleen sisälle – onneksi, sillä meillä oli aamulla lämpömittarin mukaan vain +5 astetta. Päivän ne saavat taas viettää ulkona, aurinkoa ja lämpöä kun on luvassa.

Olemme siis herkutelleet itse kasvatetuilla maukkailla tomaateilla nyt jo viikon ajan. Joka päivä kypsyy muutama uusi tomaatti, ja ne heitetään salaatin sekaan tuomaan väriä ja makua. Ja onhan sen itse kasvatetun tomaatin maku niin hyvä! 🙂

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Vihdoinkin tomaatteja!

  1. Että tomaateillekin piti tehdä ilkivaltaa, kiukuksi pistää. Mutta, onneksi tomaatteja myös säilyi ja nyt olet päässyt niistä nauttimaan. Ihanaa syksyä sinulle!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s