Yrttien lumoissa

Timjami ja basilika

Vaikka kesä oli varsin kolea, pilvinen ja sateinen, tuntuivat yrtit kasvavan hyvin. Osan kasvatin siemenistä, osan ostin valmiina taimina, ja sainpa jopa kaupan yrtinkin kasvamaan uudestaan.

Kesä ilman yrttejä – eihän sellaista ole! Ainakaan minulle. Olen kasvattanut yrttejä niin pienellä kaupunkipihallamme joka kesä. Ne viihtyvät hyvin aurinkoisella pihallamme. Lämpöä ja aurinkoa riittää – paitsi tänä kesänä. Siitä huolimatta ne tuntuivat kasvavan ihmeen hyvin.

Salvia

Kasvatan yrttejä Kekkilän jalallisessa viljelylaatikossa, joka on etelään avautuvan pihamme aurinkoisimmalla paikalla ikkunan edessä. Aurinko paistaa siihen aamupäivästä pitkälle iltapäivään. Multana käytän kasvimaamultaa, johon sekoitan mukaan hiekkaa. Tänä vuonna laatikossa kasvoi salviaa ja basilikaa sekä chiliä.

salvia

Salvian hankin luomutaimena Plantagenista. Se on kasvanut hyvin ja on nyt varsin laaja ja runsaslehtinen. Rakastan salvian makua! Käytän sitä liha- ja kanaruoissa, mutta herkullisimmillaan salvia on pastan kanssa, voissa pyöräytettynä.

basilika

Basilikan kylvin suoraan laatikkoon kesäkuun alusa. Olen aiempina vuosina kasvattanut taimet siemenestä ja siirtänyt ne sitten laatikkoon. Osa niistä on kärsinyt siirrossa. Pari vuotta sitten huomasin, että parhaan sadon saan kun kylvän siemenet suoraan kasvilaatikkoon.  Säästyn taimien koulimiselta ja lopputulos on kuitenkin parempi, kun kaikki taimet saavat kasvaa.

minttu

Tämän mintun hankin pääsiäisenä ruokakaupasta. Se pysyi hyvin vihreänä, ja kesäkuussa siirsin sen juuripaakun pieneen kasvimaahamme, kun se näytti vielä hyvävoimaiselta. Niin vain se puski esiin uutta kasvustoa, vaikka joutuikin kasvamaan hieman varjoisassa paikassa.

korianteri

Mökkikasvimaalle kylvin tänä vuonna ensimmäistä kertaa korianteria, kotipihalla olen kyllä kasvattanut sitä muuaman kerran. Hienosti on sekin kasvanut ja kukkinut. Tässä kolme viikkoa sitten otetussa kuvassa kukat ovat kauneimmillaa, nyt siellä ovat siemenetkin jo kovaa vauhtia kehittymässä.

tillin kukinto

Korianterin seurana mökkikasvimaalla kasvoi rucolaa ja tilliä. Rucola kasvoi alkukesästä tosi hyvin, mutta tilli tuli tänä vuonna vähän vaatimattomammin. Mutta kauniit kukat sekin teki. 🙂

Tänä vuonna jäivät timjami ja oregano kylvämättä, sillä niitä minulla oli kuivattuna vielä edellisen kesän sadosta. Mutta kuten tuo ensimmäinen kuva näyttää, pitää niitä olla saatavana toki tuoreenakin. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s