Varjoisan pihan kivikkokasvit

Rauniokilkka kukkii

Pienelle kaupunkipihallemme paistaa aurinko liki koko päivän, mutta löytyy pihalta myös varjoisiakin paikkoja. Ne sopivat kivikkokasvien kasvupaikoiksi.

Pihan varjoisat paikat ovat usein haastellisia kasvivalintojen kannalta. Meidänkin pienelle pihallemme mahtuu kohtia, joihin aurinko ei juurikaan pääse paistamaan päivän aikana. Ne sijaitsevat rakennusten ja aitojen varjostamissa paikoisa.

Kun muutimme rivitaloomme jo 15 vuotta sitten, oli siellä edellisten asukkaiden istuttamana rauniokilkkaa. Kasvi ei silloin miellyttänyt minua, joten revin sen pois jo ensimmäisen kesän aikana. Sen tilalle laitoin luonnonkiviä ja niiden lomaan sammalleimua ja mehitähtiä. Mehiätähdet ovatkin viihtyneet hyvin ja levinneet kauniisti. Sammalleimu sinnittelee joten kuten.

Mehitähti

Kymmenisen vuotta sitten tehdyssä piharemontissa mehitähdet säilyivät vanhalla kasvupaikallaan. Korvasimme nurmikon koristehiekoilla ja havuilla. Näin mehitähdetkin saivat luonnonkivien rinnalle isorakeisen koristekivimaton.

Mehitähti

Muutama vuosi siten rauniokilkka palasi yllättäen vanhalle kasvupaikalleen oltuaan tosiaan piilossa yli kymmenen vuotta. Annoin sen kasvaa, ja nyt se peittää kauniisti terassin ja pihavajan väliin jäävän tilan. En kuitenkaan anna sen levitä mehitähtien sekaan, ja hyvin olen sen kasvun onnistunutkin rajaamaan. Maata pitkin etenevät rönsyt pitää vain poistaa heti kun yrittävät levittäytyä.

Rauniokilkka on todella helppohoitoinen. Oikeissa olosuhteissa eli varjoisalla paikalla kasvaessaan se ei käytännössä tarvitse muuta hoitoa kuin tuon turhien rönsyjen karsimisen. Ja kasvi siis leviää todella helposti ja innolla, joten jos haluat nopeasti ”valmista”, on rauniokilkka oiva valinta

Nyt elokuussa rauniokilkan kukinta on jo hiipumassa, mutta vielä sieltä pilkistää muutama kauniin sininen kukka. Ja näyttää se upealta ihan vain vihreänäkin.

Rauniokilkka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s