Kesäretki Ahvenanmaalle

 

Kalliolla kasvavia kasveja Ahvenanmaalla.

Teimme viime viikolla irtioton mökkielämästä ja vietimme pari päivää Ahvenanmaalla. Miten upeat saaret ja niin hieno luontoelämys – suosittelen!

Menimme aamulautalla Turusta Maarianhaminaan. Se on todella kätevä reitti, kun matkaat autolla. Näytti olevan myös lapsiperheiden suosiossa.

Ahvenanmaalla asuu alle 30 000 asukasta, joista noin 11 600 Maarianhaminassa. Autoillen Ahvenanmaan pääsee kiertämään todella kätevästi, sillä etäisyydet ovat lyhyitä ja tiet todella hyväkuntoisia.

Tulopäivänä teimme pienen ajelun ihan Maarianhaminan lähialueella. Ensimmäinen ihastuttava kukka löytyi Järsöstä, kaupungin eteläkärjestä. Verikurjenpolvi kukki pienen venesataman rannassa.

Verikurjenpolvi

Seuraavana päivänä suuntasimme muun muassa Lemlandiin, josta löysimme Herröskatanin luonnonsuojelualueen. Vuodesta 1987 asti luonnonsuojelualueena toimineesta niemenkärjestä löytyy upeita lajeja ja todellista saaristoluontoa. Siellä kasvaa useita mielenkiintoisia lajeja, kuten syysmyrkkylilja ja esimerkiksi miekkavalkku, valkeakukkainen kämmekkälaji, mutta niitä emme valitettavasti havainneet. Tämän upean lehtomaitikan sen sijaan näin ensimmäistä kertaa, samoin uljaan varsankellon. Kannattaa siis suunnata Herröskataniin, manner-Ahvenanmaan (fasta Åland) eteläisimpään kärkeen!

Lehtomaitikka kasvaa Ahvenanmaalla.

Lehtomaitikkaa kutsutaan rannikkoseudulla nimellä svenska flaggan, minkä hyvin ymmärtääkin kukan värityksestä. 🙂

Varsankello kukkii Ahvenanmaalla.

Varsankello on Ahvenanmaan alkuperäinen kasvi, joka kasvaa pähkinlehdoissa ja pähkinävaltaisissa sekametsissä.

Näin upeat saaristomerinäkymät avautuivat Herröskatanin kärjestä. Siellä on muuten myös lintutorni, jonne uskaliaat – kuten mieheni – nousevat parempien näkymien toivossa. Upeat olivat kuulemma näkymät, minä tyydyin ihailemaan niitä vähän alempaa. 🙂

 

Ahvenanmaa

Toisena päivänä suuntasimme Ahvenanmaan pohjoiskärkeen. Getan kunnsta löytyi upea näköala- ja campingpaikka Getaberget. Sen huippu on 98 metriä merenpinnan yläpuolella. Kyllä kelpasi nauttia jäätelöt tätä näkymää ihastellessa.

Matkalla Getaan on muuten mahdollisuus nähdä omenapuita – omenaviljelmät ovat keskittyneet Getan seudulle.

Getaberget

Getasta suunnistimme vielä Kastelholmaan, pitihän upea linna käydä katsomassa. Tai oikeastaan halusin syömään Smakbyn ravintolaan. 🙂

Huippukokki Michael Björklundin omistama Smakbyn on jo muutaman vuoden ollut Ahvenanmaan mielenkiintoisin ravintola, eikä sen houkutus ole vieläkään laantunut. Paikalla oli paljon turisteja, mutta pienen jonotuksen jälkeen kahden hengen pöytä löytyi. Tyhjiä pöytiä ja tuoleja oli salissa runsaasti – lieneekö jonotuttamisella ollut joku muu syy? No, sen kesti hyvin, kun samalla pystyi jo hieman silmäilemään ravintolan yhteydessä olevan pienen putiikin valikoimia.

Olimme paikalla lounasaikaan ennen kello kolmea, neljältä lista vaihtuu a la carteen.  12 euroa maksanutta lounasta voi suositella lämpimästi. Nyt tarjolla oli uusia perunoita, lammasjauhelihapihvi sekä lajitelma ihania tuoreita leipiä. Niiden voimalla jaksoi taas jatkaa matkaa. Det var gott! Upea elämys, kuten koko kesäinen Ahvenanmaakin.

Smakbyn ravintola Kastelholmassa, Ahvenanmaalla.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s